Да бъдем здрави и във форма с бяло пилешко и пуешко месо за всякакви възрасти
Здравословното и балансирано хранене трябва да включва поне 15% протеини, с всекидневна нужда от около 0.8-1 грама за всеки килограм телесна маса. Известно е, че най-богатата на протеини храна е месото, но не само червеното като телешко и свинско, но също и птиче месо от пилета и пуйки. Трябва да се отбележи, че червеното месо няма по-висока хранителна стойност от птичето месо. Всъщност, неотдавна проучванията показаха, че и двата вида месо са с много сходни хранителни стойности, като обаче бялото месо има много по-ниско съдържание на мазнини от червеното месо. Затова пилешкото и пуешкото се препоръчват при всякакъв вид диети.
Пилешко и пуешко за всички възрасти
Пилешките и пуешките бутчета са сред най-апетитните, леки и хранителни месни разфасовки. Те отговарят на идеалните хранителни потребности при израстването на тийнейджърите само с няколко калории (грубо 110 калории на 100 гр), ниско ниво на холестерин (по-малко от 90 мг) и добро съдържание на протеини (около18 г). Пуешки гърди могат да се дават още от осмия или деветия месец : сварени или на пюре те имат отлични хранителни свойства за едно дете. При диетите за отслабване от друга страна, се препоръчват пилешки гърди (само 0.8 гр мазнини и 60 мг холестерин на 100 гр). Освен това, пилешкото и пуешкото са богати на следните минерали - мед, желязо, калций, магнезий, натрий и калий /в намаляващ ред /. Пуешкото, или по-точно бутчетата, съдържат толкова желязо, почти колкото и телешкото. Има и още един аргумент в полза на това месо, който не трябва да се пренебрегва: отличната пропорция между наситени и ненаситени киселини, а това гарантира балансирания прием на различни липиди в ежедневното хрнене.
ХОЛЕСТЕРИН
Отрицателните ефекти, причинени от холестерина, са тясно свързани с неговото наситено мастно съдържание. Птичето месо има ниско съдържание на холестерин и наситени мазнини- ето защо то е включено сред видовете храна, която трябва да се яде по-често, за да се намали количеството холестерин в кръвта.
|
|
МАЗНИНИ
В пилешкото и пуешкото месо се съдържат много ограничено количество мазнини. Според експертите по храненето, отношението между наситените и ненаситените мазнини трябва да е възможно най-близо до 1, както е в случаите с тези два вида месо.
Източник: Национален институт за хранене
|
|
ПРОТЕИНИ
Не е вярно, че птичето месо е по-малко хранително от останалите видове месо. Факт е, че пилешкото и пуешкото имат високо съдържание на протеини. Освен това бялото месо е богато на крайно необходимите аминокиселини, включително лизин и хистидин - един важен компонент, особено при храненето на деца и тийнейджъри.
|
|
МИНЕРАЛИ
Птичето месо съдържа значително количество цинк и желязо - важни минерали за човешкия организъм. При пуешките бутчета съдържанието на желязо е почти толкова, колкото при говеждото, и много повече, отколкото при останалите видове месо. Освен това, наличието на значително количество калий и малко количество натрий правят птичето месо идеално за хранене при хора с високо кръвно налягане.
Съдържание на минерали при пилешкото и пуешкото (гр/100 гр продукт) | ||||
Цинк | Желязо | Натрий | Калий | |
Цяло пиле с кожа (сурово) | 1.08 | 0.6 | 62 | 300 |
Цяло пиле с кожа (готвено) | 1.86 | 1.1 | 93 | 366 |
Цяло пиле без кожа (сурово) | 1.26 | 0.7 | 70 | 307 |
Цяло пиле без кожа (готвено) | 2.05 | 1.1 | 90 | 366 |
Пилешки гърди (сурови) | 0.67 | 0.4 | 33 | 370 |
Пилешки гърди (готвени) | 0.98 | 0.6 | 46 | 497 |
Пилешки бедра без кожа (сурови) | 1.90 | 1.0 | 86 | 355 |
Пилешки бедра без кожа (готвени) | 3.09 | 1.4 | 128 | 406 |
Пилешки плешки с кожа (сурови) | 1.45 | |||
Пилешки плешки с кожа (готвени) | 2.40 | 1.4 | 100 | 392 |
Пилешки плешки без кожа (сурови) | 1.69 | 0.8 | 67 | 323 |
Пилешки плешки без кожа (готвени) | 2.60 | 1.4 | 112 | 488 |
Пуешки гърди (сурови) | 1.10 | 0.9 | 52 | 382 |
Пуешки гърди (готвени) | 1.30 | 1.4 | 68 | 457 |
Всички разфасовани парчета са готвени във фурна без мазнини.
ВИТАМИНИ
Птичето месо е добър източник на витамини от В групата, като се има предвид, че със 100 гр от него е възможно да се покрият от 10% до 20% от дневната нужда на витамини В1 и В2. Освен това птичето месо съдържа витамин РР (ниацин): 200 гр пилешко са достатъчни за дневните нужди на един възрастен човек.
Съдържание на витамини при различните видове месо (гр/100 гр продукт) | |||
B1 | B2 | РР (ниацин) | |
Кокошка | 0.30 | 0.10 | 4.0 |
Цяло пиле с кожа (сурово) | 0.08 | 0.14 | 5.0 |
Цяло пиле без кожа (сурово) | 0.10 | 0.15 | 5.8 |
Печено пиле с кожа | 0.05 | 0.39 | 4.3 |
Печено пиле без кожа | 0.08 | 0.19 | 8.2 |
Пилешки гърди (сурови) | 0.10 | 0.20 | 8.3 |
Пилешки гърди (готвени) | 0.20 | 0.20 | 11.6 |
Пуешки гърди (сурови) | 0.10 | 0.20 | 6.7 |
Пуешки гърди (готвени) | 0.10 | 0.20 | 10.8 |
Телешко | 0.15 | 0.26 | 6.3 |
Говеждо | 0.10 | 0.12 | 4.2 |